Blog

Uši od jabuka

Jedan haker koji je postao bioinženjer odlučio je da "hakuje" biološke procese koristeći jednostavnu jabuku za pravljenje ljudskog uha, bez biohemijskih ili genetskih intervencija.

Nagrađivani profesor Endrju Peling proveo je godine na biohakovanju i pronašao način da uzgaja ljudske ćelije u biljkama. Trenutno radi na stvaranju neurona i krvnih sudova od špargle.

Peling, čovek koji je godinama proveo u prenameni smeća u novo bogatstvo, pitao se da li bi mogao da uradi isto sa biološkim procesima. Odlučio je da testira teoriju u svojoj inovativnoj laboratoriji.

Korišćenje jabuka kao osnove za gajenje ljudskih ušiju moglo bi u velikoj meri da smanji troškove u tehnologiji reprodukcije organa, primetio je on. Peling, sa kanadske istraživačke katedre na Univerzitetu u Otavi, rekao je da je koristio celuloznu strukturu jabuke, zamenivši ćelije Macintosh jabuke judskim ćelijama. Ćelije su ispunile rupe u jabuci i nastavile rast. Nada se da bi jednog dana njegov rad mogao da se iskoristi za oporavak ljudskog tela van laboratorijskog okruženja.

Peling je opisao proces:

"Uzeli smo potpuno novu Macintosh jabuku, uklonili sve ćelije jabuke i DNK, a zatim implantirali ljudske ćelije. A ono što nam ostaje nakon uklanjanja svih ćelija jabuke je celulozni kostur. Ovo je ono što biljkama daje oblik i teksturu.
I ove male rupice koje možete videti, ovde su bile sve ćelije jabuke. Pa onda dolazimo, implantiramo neke ćelije sisara koje možete videti plavom bojom. Ono što se dešava je da ovi momci počnu da se množe i popune ceo ovaj kostur. Koliko god ovo bilo čudno, to zapravo zaista podseća na to kako su naša sopstvena tkiva organizovana. I otkrili smo u našem pretkliničkom radu da možete implantirati ove strukture u telo, a telo će poslati ćelije i zalihe krvi i zapravo održati ove stvari u životu."

Pelling je priznao da njegova laboratorija nije jedina koja radi na ovakvim projektima. Međutim, on se nada da bi skretanjem pažnje na ovu novu tehnologiju, drugi bioinženjeri mogli da traže pristupačnije alternative skupim, visokotehnološkim rešenjima.

Profesor Peling sa svojim timom tako je napravio "uvo od jabuka", što može postati obećavajuće za regenerativnu medicinu, kada se iz nekog razloga deo tela treba zameniti.

Do tada možete popraviti svoj sluh najsavremenijim slušnim aparatima kojima upravljate preko svojih Apple uređaja, poput iPhone, iPad, iPod itd.

 
 

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com