Blog

Da Vam sluh bude u formi za leto!

Leto je konačno stiglo, zabave i koncerti na otvorenom su u toku, tako da je pravo vreme da se skrene pažnja javnosti na zaštitu sluha od buke. Mi skrećemo pažnju na par skorijih naslova iz medija na tu temu.

Rock & roll štitnici sluha!

Ako planirate da leto provedete na koncertima i zabavama na otvorenom sa vatrometima, razmislite o tome da nabavite štitnike sluha koji prigušuju buku ali ne narušavaju kvalitet muzike. Bitno je da su štitnici dobro postavljeni jer jedino tako štite Vaš sluh. Da biste to proverili probajte sa jednostavnim testom: Izgovorite reči kao što “boom” i “beat” dok nosite štitnike. Ako prva reč zvuči glasnije od druge u oba uva, štitnik mora dublje da se postavi. Elacin Music štitnik po meri je naš predlog.

Gluvoća zbog glasne muzike u teretani?!

Dok većina ljudi smatra da je u teretani ili fitnes sali glasna muzika neophodna zbog motivacije, istraživanja ukazuju na to da su nivoi buke na tim mestima prosto previsoki. U jednoj teretani u SAD izmeren je nivo buke od čak 106dB. Prema ovome, instruktor koji u ovim uslovima drži uzastopne časove sa muzikom konstantno na ovako visokom nivou, oštetiće sluh u jednom trenutku. Nosite štitnike i u teretani!

Vežbajte svoje uši!

Nedostatak vežbe, gojaznost, loša ishrana, kardiovaskularni problemi, pušenje, izlaganje buci, česta upotreba lekova protiv bolova i izlaganje organskim rastvorima se povezuju sa povišenim rizikom od oštećenja sluha prema Idaho State Journal.

Komunikacija i podešavanje okruženja

U skorijem postu na blogu ASHA Sphere Blog se govori o otežanim uslovima slušanja za ljude sa oštećenjem sluha i kako izvesna podešavanja zvučnog okruženja mogu smanjiti problem u komunikaciji. Po autoru je najbolje rešenje smanjenje pozadinske buke i bolja vidljivost (npr. osvetljenje, blizina, orijentacija).

Izvor: ASHA Sphere Blog

Naučnici su korak bliže ka utišavanju zujanja u ušima

Novo istraživanje finansirano od strane Action on Hearing Loss ukazuje na to da zujanje u ušima može biti otklonjeno blokiranjem signala između uva i mozga, što pruža nadu da je otkrivanje potencijalnog leka vrlo blizu. Duža izloženost preglasnoj muzici ili rad u bučnoj sredini su najčešći razlozi pojave zujanja u ušima tzv. titnitusa.

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com