Blog

Stimulacija sluha kod beba

Stimulacija čula sluha radi se od prvog bebinog dana. Razvoj auditivnih nervnih završetaka počinje u dvanaestoj nedelji prenatalnog života deteta.

Od 25. nedelje u maminom stomaku, beba čuje zvuke i zato je jako bitno da mu se tada roditelji obraćaju, da mu pričaju, puštaju muziku ili sviraju. Po rodjenju deteta stimulacija sluha se nastavlja (u nekim porodilištima ili kada je beba u inkubatoru, u odsustvu majke, postavljaju se lutke koje proizvode zvuk otkucaja srca, a primećeno je i da se beba tada smiruje, da ima ujednačeno disanje i rad srca).

Stimulacija čula sluha od prvog dana

Osnovu za pravilan razvoj auditivne percepcije predstavlja normalan sluh. Stimulacija sluha je dobra osnova  za kasnije usvajanje glasova (a kasnije za pamćenje i usvajanje – učenje pesmica, priča, školskog gradiva). Kod dece sa usporenim govorno-jezičkim razvojem, otežano  i pogrešno se percipiraju zvučna obeležja glasova. Dete ne uspeva da ih pravilno razlikuje, pa se tako i proces usvajanja glasova remeti.

Ova deca ne uspevaju da pravilno obrade, zadrže informaciju, a samim tim i da reprodukuju pravilan govor ( nema pravilne povratne veze sa govorom okoline, ali i sa sopstvenim govorom). Smetnje  nastaju u  praćenju brzog govora odraslih pa je zato kod njih neophodno koristiti kratke i jasne verbalne naloge kao i sporiji tempo govora. 

Značajnu ulogu u slušnoj stimulaciji ima otac

Majčin glas je bebi prepoznatljiv, a očev glas stimuliše aktivaciju posebne pažnje. Beba će se smiriti i prepoznati glas oca ukoliko joj je pričao, pevao, recitovao, obraćajući joj se još dok je bila u maminom stomaku iz neposredne blizine. Stimulaciju možete sprovoditi kroz igru i različite zanimljive aktivnosti i tako dete navedete da vežbaju auditivnu pažnju.

Podsticanje deteta da se igra zvučnim igračkama, da izvodi motorne radnje koje proizvode zvuk, pljeskanje, tapšanje, cepkanje papira, zveckanje, udaranje o različite podloge, slušanje muzike, njihanje tela u ritmu, prepoznavanje zvukova zatvorenih očiju, prepoznavanje i lokalizacija izvora zvuka spada u vežbe auditivne stimulacije.

Sluh kod beba se stimuliše tako što se detetu skreće pažnja na jake zvukove i šumove poput sirena, zvona, zveckanja, muzike, kao i uz igru, instrumente i zvečke.

Od prvih dana potrebno

je kontrolisati bebin sluh


Saznajte više o Amplivox Otowave

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com