Blog

Koji slušni aparat da odaberem, BTE ili RIE?

Postoji slušni aparat za svakoga. Kako možete odlučiti koji slušni aparat je pravi za vas? Analizirajući svoje jedinstvene zahteve, možete da odredite ono što najbolje odgovara vašim potrebama.

Izbor novog slušnog aparata može biti uzbudljiv i interesantan. Vaš spec. tehničar za slušne aparate će vam probati slušni aparat koji će, pre svega, biti prilagođen vašem oštećenju sluha i koji će udobno stajati na/u vašim ušima. Ali važno je da vaš novi slušni aparat takođe odgovara vašim ličnim preferencijama. Da li želite slušne aparate koji se manje vide ili ističu? Da li ste uzbuđeni što isprobavate najnovije i najbolje ili se osećate opuštenije sa isprobanim i proverenim? Postoji toliko mnogo izbora!

Današnji najpopularniji stil slušnog aparata se nalazi na vrhu vašeg uha, sa malim zvučnikom postavljenim u ušni kanal, koji je povezan sa slušnim aparatom iznad pomoću žice ili prozirne cevi. Dva tipa slušnih aparata odgovaraju ovom opisu – iza uha (BTE) ​​i sa zvučnikom u uhu (RIE).

Na prvi pogled, BTE i RIE izgledaju dosta slično. Oni imaju nekoliko zajedničkih osobina:

  • Slične elektronske komponente i karakteristike
  • Jačinu zvuka (ponekad zvanu „amplifikacija“) prilagođava Vaš spec. tehničar za slušne aparate tako da odgovara Vašim specifičnim potrebama
  • Mogu se puniti
  • Povezuju vas direktno sa pametnim telefonom (Apple, Android) i omogućavaju telefonske pozive bez prinošenja telefona uhu, bežično i daljinski
  • Omogućavaju vam da samostalno obavite određena podešavanja u realnom vremenu preko ReSound Smart 3D aplikacije i da imate virtuelne sastanke sa vašim tehničarem za slušne aparate
  • Više prilagođenih i standardnih umetaka/oliva za nameštanje u vaš ušni kanal

 

Dakle, u čemu je razlika?

Veličina

BTE su obično veći od RIE. BTE sadrže sve električne delove slušnog aparata (mikrofon, zvučnik i procesor) unutar kućišta koje se nalazi na vrhu vašeg uha. Ovo zahteva više prostora za postavljanje svih delova na jedno mesto. BTE su takođe najjači slušni aparati. Povećanje jačine zvuka slušnog aparata znači da je potreban veći zvučnik, zajedno sa velikom baterijom za napajanje.

Iako je veći slušni aparat mana za mnoge ljude – posebno one sa manjim ušima ili koji žele elegantniji, moderniji izgled – prednost je za one koji žele osećaj da im se uređaj stabilno nalazi na uhu. Veće slušne aparate kao što su BTE možete lakše staviti i skinuti sa uha, posebno ako vam je teško rukovanje malim predmetima. Imajte na umu da vam se šake i ruke podižu iznad ramena kad god stavljate, skidate ili dodirujete slušni aparat dok vam je na uhu. Ali ovo možda neće predstavljati veliki problem ako koristite aplikaciju ReSound Smart da biste podesili svoj slušni aparat preko pametnog telefona kada Vam je na uhu.

Dugotrajnost

Jednom kada uložite u slušne aparate, želite da se možete osloniti na njih svaki dan u godinama koje dolaze. Ali nakon toliko vremena kontakta sa vašim telom, precizna elektronika unutra može da se ošteti od vlage, znoja, ušne masti i grubog rukovanja. Dok svi slušni aparati zahtevaju negu i malo održavanja da bi ostali u dobrom stanju, BTE obično zahtevaju manje intervencije od RIE da bi ostali u formi.

Zapravo mesto gde se sva ona elektronika unutar BTE aparata nalazi, je to što ih tako dobro štiti. Taj deo slušnog aparata ima vodootporni nano sloj zaštite i nalazi se iznad uha, relativno daleko od ušnog kanala. Ako se oliva ili cevčica BTE modela začepe ušnom mašću, mogu se ukloniti i temeljno očistiti. S druge strane, zvučnik RIE modela sedi tik uz svu tu ušnu mast. Možete sprečiti da ušna mast uđe u zvučnik redovnim čišćenjem filtera za cerumen. Ali, ako ušna mast ili vlaga uđu u zvučnik, na kraju će morati da ga zameni vaš tehničar za slušne aparate. Možda ćete takođe morati da zamenite svoj zvučnik ako vučete za cev zvučnika za skidanje slušnog aparata – pošto u cevi postoje žice koje povezuju zvučnik sa telom slušnog aparata i mogu se pokidati uzastopnim povlačenjem ili čupanjem.

Zvuk

Fizička lokacija zvučnika slušnog aparata utiče na način na koji vaš slušni aparat zvuči. Kvalitet zvuka se često poboljšava kada se zvučnik udalji od tela slušnog aparata i približi bubnoj opni. Ovo više odgovara načinu na koji čujemo bez slušnih pomagala, tako da može doprineti prirodnijem kvalitetu zvuka sa slušnim aparatima. Ovo je veliki razlog zašto su RIE tako popularni!

RIE mogu pomoći u smanjenju mikrofonije – onih dosadnih pištanja ili zvižduka koje ponekad čujete dok nosite slušni aparat. Mikrofonija se javlja kada pojačani zvuk izlazi iz zvučnika i ide ponovo na mikrofon, stvarajući „petlju“ ponovnog pojačanog zvuka. (Relativno) velika udaljenost između mikrofona i zvučnika u uhu kod RIE models pomaže u sprečavanju formiranja te petlje. Ovo, zauzvrat, omogućava mnogim ljudima da ga nose sa manjom olivom koja je manje puna ili otvorena u ušima, a da i dalje nema mikrofonije.

U ReSound-u su bili u mogućnosti da dodatno poboljšaju kvalitet zvuka dodavanjem dodatnog mikrofona zvučniku za uhu. Ovaj kombinovani mikrofon i zvučnik u uhu (M&RIE) je još bliži prikaz načina na koji čujemo bez slušnih aparata od RIE uređaja, jer se zvuk prvo filtrira prema vašem individualnom obliku uha pre nego što ga slušni aparat detektuje. Ušni kanal takođe deluje kao prirodni štit od buke vetra, čineći manje buke vetra na otvorenom, u poređenju sa drugim BTE i RIE. U situacijama u kojima M&RIE možda nije koristan – na primer, kada postoji mnogo okolne buke – mikrofon u uhu se jednostavno isključuje i slušni aparat radi kao tipični RIE. Ovo je dobar primer kako može biti lakše inovirati slušne aparate sa RIE modelima u odnosu na BTE. Dok je tehnologija koja se koristi u BTE-ovima ažurirana baš kao i u RIE, fizička lokacija njegovih glavnih delova ostaje ista i ima manje prostora – i bukvalno manje – za iznalaženje kreativnih rešenja kao što je M&RIE.

Sada je na tebe red

Nadamo se da se sada osećate sigurnije u izboru svog budućeg slušnog aparata. Imajte u vidu da navedene prednosti i nedostaci jednih i drugih modela mogu varirati u zavisnosti od Vašeg oštećenja sluha i drugih faktora specifičnih samo za Vas. Mi smo svakako uvek tu za Vas, pa budite slobodni da nas kontaktirate za sva dodatna pojašnjenja, mi smo na KLIK od vas.

 

 

Naši korisnici
i partneri

Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com
Copyright 2022 Alfa d.o.o. | All Rights Reserved | Developed by studiopetrov.com